Времеплов

Моите страници: Дреново

Сведоштва : Д Р Е Н О В О Во оваа наша убава земја, во оваа библиска Македонија, има многу села кои го носат, односно го носеле името Дреново. Село со вакво име, во минатото, постоело и во околината на Кичево.За жал,сега, од него останале само записите и спомените кои се пренесуваат од колено на …

Моите страници: Дреново Читај повеќе »

Нова статија за историјата на Кнежино и Кнежинско – Зоран Јованоски

Сведоштва : СЕЛОТО МИРКОС?!? Сигурно се прашувате: “За што се работи?” Одговорот “лежи” во редовите што се пред Вас.Листајќи ги старите записи вниманието ми го привлече селото Миркос, кое е забележано во Османлиските пописни дефтери.Да бидам искрен. Од моите материјали не успеав да ја определам неговата локација. Единствено што можев да дознаам беше бројот на …

Нова статија за историјата на Кнежино и Кнежинско – Зоран Јованоски Читај повеќе »

Најново четиво за с.Кнежино и Кнежинскиот манастир низ наративот и произлезено од перото на нашиот пријател Зоран Јованоски,автор на Моите страници

Да се пишува за селата кои биле околу него и кои се дел од нашето, кичевско и македонско минато и да се пишува за манастирот “Свети Ѓорѓија”, познат уште и како Кнежински манастир, кој токму на неговите жители и на сите други кои копнееа по словото Господово,треба да им сме благодарни што како феникс повторно …

Најново четиво за с.Кнежино и Кнежинскиот манастир низ наративот и произлезено од перото на нашиот пријател Зоран Јованоски,автор на Моите страници Читај повеќе »

“КНЕЖИНСКИТЕ” ПЕТ СЕЛА(ФОТО)

Чашата се скрши. Тоа беше знак, грандиозниот манастир ” Свети Ѓорѓија”, или во народот познат и под името Кнежински манастир, да го проголтаат пламените јазици”. Вака гласи дел од преданието за ова духовно светилиште, кое по безмалку три столетија е не на добар, туку на одличен пат, повторно да блесне во сета своја убавина.Инаку, во …

“КНЕЖИНСКИТЕ” ПЕТ СЕЛА(ФОТО) Читај повеќе »

Селото Дрмник (ФОТО)

“Од многуте запустени села од Дреново, од Дрмница, од Јаорец и други, избегало населението овде и го заселило селото …”.Повторно зборови за нашето, македонско, односно нашето кичевско минато. Зборови кои, кога ќе ги слушнам или прочитам, не ме оставаат спокоен. Зборови кои, со некоја невидлива сила, просто ме тераат повторно да се “нурнам ” во …

Селото Дрмник (ФОТО) Читај повеќе »